Den dag Knud den Store kunne ses fra rummet

30 nov

For nylig fik Radiohead’s forsanger, Thom Yorke, op mod 2.000 frivillige til at mødes for at skabe en enorm kunstinstallation der afbildede Knud Den Store ved havet. Projektet var en del af en verdensomspændende kunstudstilling der kunne ses fra rummet og som skal sætte mere fokus på de globale klimaproblematikker.

På Radiohead’s hjemmeside har man siden 20. november kunne læse, at Thom Yorke søgte frivillige til en kunstinstallation i samarbejde med 350 EARTH, hvor man skulle skabe et omrids af Kong Knud der var stort nok til at kunne ses fra rummet. Projektet blev gennemført 27. november på en stor plæne der ligger ved stranden i Hove, lidt udenfor Brighton. Installationen blev designet af Thom Yorke selv, i samarbejde med Radiohead’s album-designer Stanley Donwood, og er inspireret af coveret til Yorke’s første soloalbum, “The Eraser”, hvor man ser den danske vikingekonge forsøge at kontrollere havet.

I en af versionerne af denne legende, fik Kong Knud en dag båret sin trone ud til kysten, hvorfra han forbød tidevandet at komme ind og gøre hans fødder og klæder våde. Men da vandet alligevel kom ind, proklamerede han at kongers magt er uden værdi, at den eneste almægtige er Gud, og at end ikke den mægtigste konge kan kommandere over elementerne.

»Politikerne i dag, har brug for samme øjenåbner som den Kong Knud fik«, siger Bill McKibben, stifter af 350.org, i en pressemeddelelse. »Forskerne advarer klart og tydeligt om for meget kulstof i atmosfæren, og verdens ledere kan ikke længere ignorere den realitet«.

350 EARTH er verdens første globale klima-kunstprojekt, og netop løbet af stablen over hele kloden i forbindelse med klimatopmødet i Cancun. Tanken bag projektet er at gøre verdens ledere opmærksomme på de mærkbare klimaforandringer, og samtidig give nogle visioner og bud på hvordan man kan rette op på klimakrisen. Samtlige kunstinstallationer har kunnet ses fra rummet, og er blevet dokumenteret og fotograferet af satellitter.

Også Island har medvirket i det globale kunstprojekt, hvor en isbjørn på 80 gange 50 meter blev “tegnet” op af organisk indfarvede røde telte oppe på gletsjeren Langjökull, både for at minde verden om den truede isbjørn og de smeltende gletsjere.

Kilder: earth.350.org, Wikipedia, Radiohead.com, Reykjavik Grapevine

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: