Unikt vejrfænomen i Venezuela satte en stopper for Sir Francis Drake

18 okt

Da den engelske sørøver og opdagelsesrejsende, Sir Francis Drake, en nat i 1595 forsøgte at angribe byen Maracaibo, blev han forinden spottet af en vagtpost, der kunne skimte skibenes silhouetter i lyset fra en kraftig elektrisk storm. Drake måtte vende om og opgive sine planer, eftersom den spanske hær hurtigt fik bemandet sine kanoner. Det særlige vejrfænomen, der afslørede den legendariske søfarer, antænder fortsat nætterne i det nordvestlige Venezuela, men trues også af klimaforandringer.


Lige så langt tilbage nogen kan huske, har et enestående scenarie udspillet sig på himlen over Maracaibosøens sydlige ende, lige hvor Catatumbo-floden har sin udmunding. Halvdelen af årets nætter er oplyste af enorme lydløse lyn, der springer fra sky til sky med få sekunders mellemrum, i op til 10 timer uden afbrydelser.

Lynene befinder sig i mere end 5 kilometers højde, hvilket forklarer at de dårligt kan høres fra jorden, og heller aldrig slår ned. De elektriske udladninger er på mere end 100.000 ampere, omkring 10 gange så kraftige som de sky-til-jord lynnedslag vi typisk oplever på vore breddegrader. I løbet af bare 10 minutter, har “Relámpago del Catatumbo”, de lokales navn for fænomenet, dermed produceret strøm nok til at oplyse samtlige pærer i hele Sydamerika.

Årsagen til lynene over Maracaibosøen er fortsat en gåde for videnskaben. En del af forklaringen skal findes i en stor fordampning fra de omkringliggende vådområder, kombineret med frigørelsen af betydelige mængder metangas, fra nedbrydning af organisk materiale. Meteorologerne mener også, at de særlige vindforhold omkring Andesbjergene er med til at skabe de enorme elektriske spændinger i atmosfæren.

I slutningen af januar i år holdt fænomenet pludselig op, og i mere end en måned var der ingen lyn over Maracaibosøen. Sidste gang noget lignende skete var i 1906, hvor et stort jordskælv ud for Ecuadors kyst og en efterfølgende tsunami, medførte tre ugers fravær af de dansende natteglimt. I år var første gang man har registreret så langt et ophold i den elektriske storm, og den primære årsag var klimafænomenet El Niño, der medførte voldsom tørke over hele Venezuela. Lynene vendte dog tilbage for fuld kraft, men bekymringen for at det vil ske igen, og næste gang måske permanent, er blevet siddende hos lokalbefolkningen, for hvem der er stor symbolik knyttet sammen med “Relámpago del Catatumbo”. Venezuelas særlige himmelfænomen, der forhindrede Sir Francis Drake i at gå i land og udplyndre Maracaibo i 1500-tallet, havde nemlig også afgørende betydning for den spanske flådes nederlag i 1823, hvor landet vandt sin selvstændighed. Delstaten Zulia, der omkranser Maracaibosøen, har derfor også placeret et lyn henover midten på sit flag og våbenskjold.

UNESCO har iøvrigt afslået at optage den elektriske storm på listen over verdens kulturarv, med begrundelsen at vejrfænomener ikke kan tilknyttes et specifikt sted.


Kilder: France24.com, Wikipedia, Latin American Herald Tribune, meteogroup.co.uk, The Guardian

Fotos: Vladimir Marcano

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: