Imamer tilbydes plads på skolebænken

12 okt

For at fremme integrationen og den interreligiøse dialog  i Tyskland, har universitetet i Osnabrück taget initiativ til en helt ny uddannelse for imamer.

Den 11. oktober var første skoledag for et hold på 30 imamer og andre muslimske religiøse rådgivere på Osnabrück Universitet i den tyske delstat Niedersachsen. Over det næste år skal de ikke bare lære tysk, men også undervises i samfundsvidenskab og deltage i seminarer om andre religioner. De religiøse studerende vil også gennemgå kurser i konflikthåndtering og mægling, ligesom der er planlagt ekskursioner til bl.a. en koncentrationslejr og den tyske Bundestag i Berlin, for at øge kendskabet til landets historie og kultur.

»Imamer er ikke bare traditionelle bønneledere«, siger den niedersachsiske social- og integrationsminister, Aygül Özkan, i en pressemeddelelse. »Ud over at rådgive i religiøse spørgsmål, benyttes imamer også når mange af livets store som små problemer skal løses. Det er dem man kontakter omkring ægteskabelige konflikter, og dem man ringer til med administrative spørgsmål. Ofte bliver imamerne endda brugt som uddannelsesvejledere«, forklarer Aygül Özkan. »Med deres helt særlige position, kan imamerne blive “motorer for integrationen”, og komme til at spille en vigtig rolle i den interreligiøse dialog fremover. Men for at kunne løfte disse mangeartede opgaver, og set i forhold til integrationen, er en målrettet videreuddannelse den rette vej at gå«, udtaler Özkan.


At initiativet har sin berettigelse i Tyskland, understreges af at størstedelen af landets næsten 2.000 imamer i dag kun taler lidt eller slet intet tysk, og endnu ikke har integreret sig i samfundet.

Osnabrück er det første tyske universitet til at tilbyde denne 1-årige uddannelse, men flere af de øvrige delstater har allerede tilkendegivet at de har planer om at følge efter.

Kilder: Spiegel Online, Universität Osnabrück

Foto: Axel Mauruszat

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: